Strijdplan voor een gezonder lichaam

 In Fitness, Nutrition, Voeding

Een gezonder en fitter lichaam
Het nieuwe jaar is aangebroken en misschien heb jij een gezonder en fitter lichaam als goed voornemen opgesteld. Met deze 8 tips zorg je ervoor dat jouw ultieme doel geen goed voornemen blijft!
– Door diëtist en trainer Angela Oosterling van Body Masters

 1. 0 to 100, real quick
  De grootste fout die je kan maken, is de eerste maand gelijk beginnen met élke dag sporten en starten met een streng dieet. Wist je dat 25% van de mensen al na een week afhaakt? 50% haakt na een maand af…
  Hoe doe je dit anders? Begin de eerste 2-3 maanden met 2 sportmomenten per week, bijvoorbeeld in de sportschool. Vervolgens bouw je de volgende 2-3 maanden op naar 3 sportmomenten per week. Blijf wel altijd zo actief mogelijk: ga wandelen, pak de fiets, neem de trap… Zo verminder je de kans dat je vroegtijdig de handdoek in de ring gooit.
 2. Begin niet aan een streng dieet
  Er zijn een hoop diëten: sportvasten, koolhydraten weglaten, Cambridge, intermittend fasting…etc. Het zijn diëten en hier is ook alles mee gezegd. Dit hou je een tijdje vol en daarna stop je ermee. Waarom? Het werkt in het begin toch? Het is en blijft een dieet en geen gezonde leefstijl. Je zult, zoals met elk dieet, korte termijn resultaten behalen, maar loopt het risico daarna alles er weer aan te eten als je niet weet wat je aan het doen bent. Leer een gezond eetpatroon aan. Dan ben je ook nog eens meer aan het doen voor jouw lichaam dan alleen het uiterlijk aanpassen.
 3. Concreet
  Maak jouw doel concreet: Wat wil je precies bereiken, voor wanneer en… is dit haalbaar? Wanneer en hoe ga je jouw resultaten opmeten? Wees kritisch en niet te streng!
 4. Hoe ga je jouw doel bereiken?
  Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Een doel heeft een stappenplan nodig… Hoe ga je bijvoorbeeld jouw eerste kwartaal inplannen? Welke dagen van de week ga je sporten? Op welke tijdstippen ga je eten? Wat heb je in huis voor als je een keer laat thuis bent, honger hebt en geen zin hebt om te koken?
 5. Agenda
  Plan jouw sportmomenten in jouw agenda en houd je aan jouw ingeplande afspraken. Net zoals je een vergadering of een afspraak bij de dokter inpland en je dit niet zomaar cancelt, ga je dit ook voor jouw sportmomenten doen.
 6. Spiegeltje, spiegeltje…
  Houd je voeding bij. Dit geeft ontzettend veel inzicht en houd je een spiegel voor. “Dat ge-snack hier en daar kan vast geen kwaad toch…?” Vul wat je eet en drinkt in met behulp van een app, bijvoorbeeld op mijn eetmeter. Wees écht eerlijk en haal de waarheid boven water…
 7. Cheat meal
  Ja, je leest het goed. Je mag echt een cheat meal… Plan ‘m in. Zo weet je wanneer je naar de niet-basisvoedingsmiddelen mag grijpen en zo heb je iets om naar uit te kijken als het moeilijk begint te worden. Lees de do’s en don’t van een cheat day hier!
 8. Sportmaatje
  Er zijn vast meer mensen in je directe omgeving die een soortgelijk doel hebben als jij. Vraag of iemand jouw sportmaatje wil zijn! Je kan dan bijvoorbeeld 1x in de week op een vaste dag met jouw sportmaatje gaan sporten. Zo voel je je verantwoordelijk voor elkaar en is de kans dat je jouw sportmoment wil afzeggen kleiner. Daarnaast motiveer je elkaar en is het gewoon heel leuk!

Heb je geen idee waar je moet beginnen en wil je een realistisch stappenplan? Wij kunnen een realistisch en concreet plan voor je op te stellen en je resultaten opmeten en bijhouden. Ben je serieus over het bereiken van jouw doel? Stuur dan een mailtje naar info@bodymasters.nl Wij helpen je verder en worden graag jouw stok achter de deur.

Voedingsbegeleiding wordt bij ons vergoed door jouw zorgverzekeraar. Check de website voor meer informatie: Body Masters

Promoting health and performance.
-Body Masters

Angela
Dietitian(RD, BSc), Sport performance dietitian (CSSD) and NSCA-CPT.

  Leave a Comment